* 70 درصد فرسودگی
«مؤید صدر حسینی» نماینده مردم خوی، چایپاره و چالدران در مجلس شورای اسلامی در خصوص شرایط نامناسب واحدهای تولیدی آذربایجان غربی، گفت: درحال حاضر شاهد فرسودگی بیش از 70 درصد از ماشینآلات واحدهای صنعتی و تولیدی این استان هستیم. نمونههای بسیاری از فرسودگی ماشینآلات دراین بخش وجود دارد که از آن جمله میتوان به واحدهای دخانیات در شهرستانهای ارومیه، خوی و مهاباد و صنعت قند که سعی در گردش چرخهای تولیدی دارند، اشاره کرد. وی متوسط عمر ماشینآلات صنایع این استان را متعلق به دهه هفتاد و سالهای پیش از آن دانست و افزود: این فرسودگی موجب عقب ماندگی در بهرهمندی از استانداردهای تکنولوژی ملی و بینالمللی شده که نه تنها نزول کیفیت محصولات تولیدی را در پی داشته بلکه در افزایش هزینهها و هدررفت انرژی نیز تأثیرگذار بوده است.
* ممنوعیت ورود دستگاههای دست دوم
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی واردات دستگاههای دست دوم و از رده خارج کشورهای اروپایی به بهانه نوسازی ماشینآلات واحدهای صنعتی و تولیدی را نادرست دانست و گفت: نباید آذربایجان غربی را با استفاده از ماشینآلاتی که در کشورهای پیشرفته با هدف جلوگیری از اتلاف انرژی و کاهش سوددهی واحدهای تولیدی از رده خارج میشود، به انبار دستگاههای دست دوم و بیمصرف خارجی تبدیل کرد. مسئولان گمرک باید بهجای لحاظ معافیتهای گمرکی برای واردات دستگاههای از رده خارج شده خارجی، این امتیاز را برای واردات ماشینآلات به روز دنیا درنظر بگیرند تا احیای بخش تولید را شاهد باشیم.
* تسهیلات صندوق توسعه ملی برای نوسازی دستگاهها
«جعفرصادق اسکندری» رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی نیز با بیان اینکه تعیین عمر ماشینآلات صنعتی و تولیدی امکان پذیر نیست، گفت: بیش از 2 هزار و 800 واحد در این بخش استان فعالیت دارند که بررسی و تعیین عمر ماشینآلات تمامی این واحدها ممکن نیست.
وی با اشاره به اینکه طرح بررسی واحدهای صنعتی و تولیدی آذربایجان غربی اجرا شده، اضافه کرد: در این طرح 400 واحد راکد بهعنوان نمونه آماری تعیین شده که 12 درصد از مشکلات آنها به فرسودگی ماشینآلات و پایین بودن تکنولوژی مربوط میشود. برای احیای واحدهای راکد و فعالیت دوباره آنها با صددرصد ظرفیت تولید باید مشکل فرسودگی ماشینآلات حل شود که در این باره نیازمند بهرهمندی از تسهیلات صندوق توسعه ملی هستیم.
اسکندری، ماشینآلات را زنجیره اصلی چرخه تولید دانست و بیان کرد: بانکهای استان نسبت به عقد قرارداد یک هزار و 800 میلیارد تومانی با صندوق توسعه ملی اقدام کرده و واحدهای صنعتی میتوانند از این فرصت برای نوسازی دستگاههای خط تولیدی خود اقدام کنند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی در پاسخ به سؤالی مبنی بر مشکل وثیقه مالکان بخشهای تولیدی و صنعتی این استان، اظهار داشت: یکی از شرایط اصلی برای دریافت تسهیلات بانکی داشتن وثیقه مورد اعلام بانک هاست و در این خصوص هیچ ارفاقی وجود ندارد همچنان که برای دریافت تسهیلات به میزان اندک نیز باید وثیقه لازم به بانک ارائه شود. وی درخصوص استفاده از دستگاههای دست دوم و تاریخ مصرف گذشته اروپایی در خط تولید واحدهای صنعتی و تولیدی این استان، گفت: دستگاههای وارداتی قابل استفاده است و قانون، ویژگیهای لازم برای اخذ مجوز واردات این ماشینآلات را مشخص کرده است.
«حسن انتظار» رئیس اتاق بازرگانی ارومیه هم با بیان اینکه عمر دستگاههای خط تولیدی واحدهای اقتصادی و صنعتی این استان به بیش از 3 دهه نمیرسد، تصریح کرد: کارخانههایی که از همان ابتدا نسبت به خرید ماشینآلات دست دوم اقدام کردهاند هماکنون با مشکل فرسودگی روبهرو شدهاند. با توجه به شرایط نامناسب اقتصادی حاکم بر واحدهای تولیدی، وجود این ماشینآلات دست دوم باری مضاعف بر مشکلات آنها شده که رفع آن بدون حمایتهای دولتی و تسهیلات بانکی امکان پذیر نیست.
با اندكي اضافه و تلخيص برگرفته از روزنامه ايران، سال بيست و يكم، شماره 6053 ، پنج شنبه 23 مهر 1394، صفحه14